
GETTING STARTED: ACCESSORY DWELLING UNITS 

Frequently Asked Questions & Answers 

     

Still have a question? Email your ADU questions to the Planning Division zoning@chicoca.gov or give us a 

call at (530) 879-6800 to discuss the details of your project. We are happy to help! 

 

Q:   Can I have an ADU on my property? 

A: ADUs may be permitted on any property with 

an existing or proposed single-family or multi-family 

dwelling, when the proposed ADU complies with all 

development standards of the City’s ADU Ordinance.   

Q: Can I have an JADU on my property?   

A: One JADU may be created on a property with 

an existing single-family dwelling, when the JADU is 

proposed entirely within the walls of the existing 

single-family dwelling and has an area less than 500 

square feet.   

Q: Do ADUs and JADUs count toward 

residential density?  

A: To the extend required by California 

Government Code Section 65852.2, an ADU or JADU 

built in conformance with this section shall not count 

toward the allowed density for the lot upon which the 

unit is located. 

Q:   What is the difference between an ADU and 

a Guest House?  

A: A guest house is intended to provide 

temporary (30 days or less) quarters within a detached 

residential accessory structure for use by guests of the 

occupants of the premises and shall not be rented or 

otherwise used as a separate dwelling. By definition, a 

guest house does not include a kitchen or cooking 

facilities.   

Q: Can my ADU be a tiny home on wheels? 

What about a manufactured house?  

A: An ADU is not a temporary dwelling unit. As 

such, all dwelling units must be on a permanent 

perimeter foundation. Trailers or recreational vehicles 

cannot be permitted as an ADU. An ADU may be a 

manufactured home, as defined in Section 18007 of 

the Health and Safety Code.  

 

Q:   Can I build a new single-family home and 

convert my existing residence to an ADU?  

A: An existing residence may be converted to an 

ADU in conjunction with the development of a new 

main dwelling unit. Occupancy of the ADU shall not be 

allowed prior to the issuance of a certificate of 

occupancy for the main dwelling unit.  

Q: I have an ADU on my property, can I make it 

bigger?  

A: An existing ADU or JADU may be enlarged or 

modified in accordance with the development standards 

for ADUs. Contact Planning staff to see if an addition to 

your ADU may be permitted. 

Q:   Can I rent both my ADU and my primary 

dwelling?  

A: Owner occupancy is not required for an ADU. 

Owner occupancy is required for a JADU.   

Q:   Where do I start?  

A:  Review the City’s ADU Development Standards 

and Submittal Requirements Checklist. Contact staff 

should you have any questions. Determine if you are 

going to hire a professional to prepare a customized 

ADU design or utilize a Permit Ready Accessory 

Dwelling Unit (PRADU) prototype plan provided by the 

City. Submit complete ADU plans and associated fees 

to the Building Division for plan-check review and 

comment.  

 

 

Accessory Dwelling Units (ADUs) are known by many names: granny flats, in-law units, backyard cottages, 

secondary units and more. No matter what you call them, ADUs are an innovative, affordable and effective way to 

provide new housing opportunities in existing built-out neighborhoods for the benefit of both renters and 

homeowners. These FAQs are intended to provide important information to determine if an ADU is right for you. 

This information is for reference only and to ensure you meet all requirements.  
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