OPDI No. 03-01

CITY OF CHICO
OFFICIAL PLANNING DIRECTOR
INTERPRETATION

CITYorCHICO

INC. 1872

(Section 19.02.030 Procedures for interpretation of the Chico Municipal Code)

Applicable Code Section(s): 19.74.110 Standards for specific types of signs

Interpretation: One ground-mounted dealer identification sign not exceeding 20 feet
in height is permitted per automobile dealership, subject to
compliance with all other design standards.

This Official Interpretation is effective immediately and will require an amendment to Title
19 Land Use and Development Regulations.

P Date: October 28, 2003
Kim Seidler, Planning Director

CC: A-PC-7
Applicable project file



. Ciry or Caico MEMORANDUM

CITYof CHICO
INC.1872

TEx Principal Planner; Building Official DATE: October 28, 2003
FROM: Kim Seidler, Planning Directorﬁ FILE: A-PC-7; Building File

SUBJECT: Interpretation: Ground-Mounted Sign Heights for Auto Dealerships

The Courtesy BMW auto dealership at 2520 Cohasset Road has a 14-foot-high ground-mounted sign,
and the owner wishes to replace it with a 16" 4"-high freestanding sign in the same location. While
the sign regulations of the CMC currently do not provide for ground-mounted signs exceeding 12
feet in height, staff has indicated to the applicant, Hupp Neon, that the replacement may be
supportable as designed.

Prior to 1999, the CMC included specific sign standards for automobile dealerships. It appears that
specific sign standards for automobile dealerships were inadvertently not included in the 1999 Title
19 update. Because of the scale and largely exterior nature of auto dealerships, individual standards
for them are appropriate, and direction will be given to staff to include them in the next round of
Title 19 text amendments for review and recommended approval by the Planning Commission and
City Council.

Pursuant to CMC Section 19.02.020, I hereby interpret the regulations of CMC Section 19.74 to
provide for one ground-mounted sign per auto dealership not exceeding 20 feet in height, with the
following findings:

1. Until the 1999 Title 19 update, automobile dealerships were allowed to have ground-mounted
signs of up to 30 feet in height.

2. Specific sign standards for automobile dealerships were inadvertently not included in the 1999
Title 19 update.

3. A ground-mounted sign exceeding 12 feet in height is appropriate for and consistent with the
unique characteristics of an automobile dealership.

4. Direction is hereby provided to staff to recommend a Title 19 text change to include specific
sign standards and provide for higher ground-mounted signs for automobile dealerships.

This interpretation will allow the 16' 4" sign requested by the applicant, which is only incrementally
higher than the current 14' sign, and for which the applicant has already submitted plans to the
Building Division in reliance on staff expressions of support, subject to satisfaction of building code
requirements. A record of this interpretation has been filed.

cc: Planning Staff
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